Buck Marksman 830 review

Buck Marksman 830

Buck-Marksman-830Soms kom je een zakmes tegen dat weer eens lekker afwijkt van alle andere messen. En dat is zeker het geval bij de Buck Marksman 830. Dit mes is door Buck Knives ontworpen als extreem degelijk tactisch mes voor intensief gebruik en volgens eigen zeggen met de meest sterke lock die er te krijgen is. Het SLS (Strong Lock System) is ontwikkeld door Grant and Gavin Hawk.
We zullen eens zien…

 

Uit de doos

Net als alle andere Buck messen komt ook de Buck Marksman 830 uit een eenvoudig kartonnen doosje. Erg milieubewust maar als een een aardig bedrag neertelt voor een mes, voelt het soms war goedkoop. Aan de andere kant, ik gooi de verpakking toch weg en het gaat mij om de inhoud…

Het eerste wat je opvalt wanneer  je het mes in je handen hebt is het lage gewicht. Het aluminium handvat lijkt bijna niets te wegen. Het SLS locking systeem is eigenlijk best sexy en als je het mes opent, dan heb je meteen het gevoel iets goeds in handen te hebben. Way to go Buck!

Blad

Het blad van het mes is door de fabriek zeer scherp en goed geslepen. Een zeer gelijkmatige snede en iets hol geslepen. Niet zo hol als de Ken Onion messen maar toch fraai. Het lemmet heeft een grijze coating en je ziet de nerven van het metaal nog enig zins. Het lemmet is aan de bovenzijde flink dik. Ruim 4 punt nog wat mm.! Het blad is voorzien van een uitsparing voor de duim die iets taps loopt waardoor de uitsparing ook gebruikt kan worden als moersleutel! De lengte van 8.9 cm is prima!

Het blad van 154CM staal heeft een goede retentie, wat betekend dat het goed op scherpte blijft. Beter het gemiddelde Buck mes met 420 staal. Het slijpen van het mes is eenvoudig.

Buck-Marksman-830-SLS

Handvat

Het handvat van de Buck Marksman 830 is gemaakt van geanodiseerd aluminium en is erg licht van gewicht. Het geeft toch een goede grip en je kunt het mes op meerdere manieren vasthouden. Ook ondersteboven. We zien we lichte sporen van het productieproces terug in het handvat. Maar ja, dit is geen mes om mee te showen maar een degelijk stuk gereedschap. Na 6 maanden intensief gebruik is het handvat nog steeds fijn zwart en is er enkel sprake van minimale slijtage langs de randjes. Goed werk van Buck dus!

 Strong Lock System

Het SLS systeem geeft vertrouwen. Ik ben op geen enkel moment bang dat het blad ongewenst in zal klappen. 100& vrij van speling is het blad echter niet. Maar dat is snel verholpen omdat je de lock door middel van een inbussleutel goed af kunt stellen. Hierna is het wel 100% spelingsvrij en heb je het gevoel een fixed blade mes in handen te hebben na het openen.

Clip

De deap pocket clip is te monteren voor linkshandig en rechtshandig gebruik en voelt zeer solide aan!

Conclusie

De Buck Marksman 830 is zeker zijn geld waard maar is echt een stuk gereedschap. Dit is geen mes voor de show maar wat bij dagelijks en intensief gebruik pas echt goed tot zijn recht komt. Fijn als EDC mes voor de veeleisende messenliefhebber en bijzonder geschikt voor de militair, politieagent of beveiliger.
[yasr_multiset setid=0]

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.