Gerber LMF II review

Gerber LMF II

Gerber LMF IIHet Gerber LMF II mes was een van de eerste messen die ik sinds lange tijd in handen had gehad. Ik zag hem liggen op klantendag van één van onze importeurs van outdoor artikelen. We verkochten toen nog geen messen…

Wandelend langs de kramen met zaklampen, bogen, wapentoebehoren en luchtbuksen viel mijn oog vanaf een afstand op de Gerber stand. Op enkele meters was het Gerber LMF II mes het eerste mes waar direct mijn oog op viel en als oud militair werd mijn voorliefde voor survival messen direct geactiveerd. Ik moest en zou het mes hebben. Na zes weken kreeg ik het mes thuis en dit was het begin van onze twee messen winkels.

Uit de doos

De LMF III werd aangeleverd in een compacte doos en aan de buitenkant was er niets bijzonders aan te zien. Snel de doos opengemaakt en ik was verrast door de complete levering. Het mes zat keurig in de schede, ik zag een tweetal riemen en de extra gordelsnijder. Ik kon direct zien dat er aan het ontwerp van de schede veel tijd is besteed en deze van hoge kwaliteit is.

Het mes kwam vlot uit de schede en was keurig voorzien van een laagje olie.

Waarvoor ontworpen?

Het Gerber LMF II mes is ontworpen als ASEK (Airforce Survival and Egres Knife) Oftwel een survival mes voor piloten. Zodoende moet dit met aan een aantal eisen voldoen waaronder: moet te gebruiken zijn als speer, handvat mag geen elektriciteit geleiden, je moet er een ruit mee kunnen inslaan en je moet en door de romp mee kunnen snijden. Er zijn nog wat meer eisen maar dit zijn de belangrijkste.

Kenmerken:

Het lemmet is voorzien van een blad met een gedeelte met kartels en een matzwarte coating. Het blad is 12.3 cm lang  en is afhankelijk van de productiedatum gemaakt van 12c27 Stainless steel of 420 HC staal.

  • Het suvivalmes voor “”Behind enemy Lines””
  • In gebruik bij US Army
  • Lemmet 12c27 Stainless steel / 420 HC
  • Grip: Nylon gevuld met glass vezel en toplaag van TPV
  • Hamer functie
  • Window puncher
  • Om te bouwen tot speer
  • Draagbaar om been, aan riem op borst
  • Compleet met holster en ingebouwde sharpener
  • Full Tang
  • Volledige lengte: 269 mm
  • Lengte messenblad: 123 mm
  • Gewicht: 323 gram

Eerste test

Bij de eerste test van het mes ging ik wat kleine blokjes hout kappen van het al reeds gekloven haardhout. Het viel me op dat het Gerber LMF II me moeiteloos door het hout ging en ik al zeer snel wat kleine aanmaakhoutjes van de grotere blokken tot mijn beschikking had. Op naar een groter stuk hout. Ook dit ging verrassend goed. Met een ander stuk hout sloeg ik op de dikke bovenkant van het blad en kon moeiteloos hout hakken. Eigenlijk zo goed dat het laatste stuk sneller dan verwacht doorschoot en het blad heel hard in aanraking kwam met mijn betontegels waardoor er een klein hapje uit het staal was.

Hapje uit het staal

Nou dat was even flink balen. Je merkt dat het staal toch net wat minder hard is en als je mes vlijmscherp is geslepen, je er beter niet mee tegen het beton kan slaan. Maar ja, met welk mes kan dat wel? Enig zins teleurgesteld ben ik het mes gaan slijpen met een diamantslijper en ik moet zeggen dat ik dankzij de Work Sharp Field slijper snel weer een smetteloos blad én snede had.

Gerber LMF II doorsnede
Gerber LMF II doorsnede

 

Kartels

Kartels blijven een eeuwig punt van discussie. Of je vindt ze prettig of je haat ze. In dit geval moet ik toegeven dat ze eigenlijk niet in de weg zaten tijdens het hakken en ik toe moet geven dat je er razendsnel meer door touw en ander ruw materiaal kunt snijden. Kartels blijven zeer lang scherp dus ik begrijp de keuze van de kartels op een ASEK mes. De Gerber LMF II is immers ook gemaakt om snel door gordels, riemen en parachute materiaal te kunnen snijden.

Handvat

Het handvat van het mes ligt goed in de hand en geeft zeer veel grip. Zowel met blote handen als met handschoenen aan ligt het mes muurvast in de hand. Ook de demping is meer dan goed. Het handvat is gemaakt van een kunstmatig rubber is is zeer slijtvast.

Schede

Ook de schede van het Gerber LMF mes is van hoge kwaliteit en laat zich aan de riem dragen, aan een MOLLE systeem of zelfs aan het onderbeen. Ook ondersteboven blijft het mes goed vergrendeld en het is nagenoeg geluidsloos uit de schede te halen.

Conclusie

Is het een goed mes? Jazeker. Is het praktisch draagbaar? Ja. Is het het ultieme survival mes? Deels. Voor het zelfde bedrag heb je ook een goed survival mes van Cold Steel, Ka-Bar of van een ander merk met een net wat hardere staalsoort.
[yasr_multiset setid=0]

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.