Messen Slijpen

Als messenliefhebber wil je natuurlijk graag een vlijmscherp mes. Maar hoe kun je nu het beste je messen slijpen? En welke materialen heb je nodig bij het slijpen van jouw mes? Wij helpen je graag op weg!

Slijpstenen

Veel mensen beginnen met de aanschaf van een slijpsteen als ze hun mes willen slijpen. Logische stap. Maar je mes slijpen met een slijpsteen is helemaal niet zo eenvoudig. Het vergt wat oefenen en geduld Uiteindelijk krijg je met slijpstenen vaak wel het beste resultaat.

Verschillende slijpstenen

Er zijn slijpstenen uit diverse materialen. Maar los daarvan heb je verschillende stenen nodig om een mes goed te kunnen slijpen. In ieder geval een medium slijpsteen en een fijne slijpsteen. Vaak zijn deze twee gecombineerd. Om het echt goed te doen heb je ook een grove slijpsteen nodig. Deze gebruik je om beschadigde messen te herstellen. Een veel gemaakte fout is dat mensen beginnen met een te fijne slijpsteen waardoor je mes nooit scherp wordt, omdat je eenvoudig niet genoeg staal weg slijpt.

Slijphoek

Afhankelijk van het merk en type, worden veel messen geslepen en onder een hoek van 18 graden. Het is dus de kunst om altijd op dezelfde manier en onder dezelfde hoek over de steen te halen. Oefen eerst eens met een wat ouder mes voordat je aan je nieuwste aanwint begint. Dankzij de Guided Field Sharpener slijp je je mes altijd onder dezelfde hoek.

Field Sharpeners outdoor slijpers

Een andere manier om je mes te slijpen is met speciale messenslijpers. Speciaal voor de mensen onder weg zijn er Field Sharpeners die wij gewoon outdoor slijpers noemen. Deze zijn vaak compacter dan slijpstenen, minder zwaar en geschikt om je mes enigszins tot zeer scherp te houden. Ideaal voor op vakantie. Lees goed de beschrijving om te ontdekken hoe scherp je je mes hiermee daadwerkelijk kunt slijpen. Met de een scheermesscherp en met de andere acceptabel scherp.

Slijpsystemen

Slijpsystemen zijn al dan niet aangedreven opstellingen voor het slijpen van je mes. Vaak neem je deze niet mee maar gebruik je deze op een vaste plek. Doorgaans bestaan een slijpsystemen uit verschillende slijpmethoden van grof naar fijn.