Welk zakmes kopen?

Veel mensen stellen ons de vraag wel zakmes het beste is. Maar daar is niet een enkel antwoord op te geven. Het hangt er maar net als wat je er mee wilt doen. Toch hebben we een aantal tips voor je op en rijtje gezet, zodat je zelf kunt kijken welk zakmes het beste bij je past.

Begin bij het formaat

Om tot de aanschaf van het beste zakmes te komen, is het slim om te beginnen bij het formaat. Size Does Matter zullen we maar zeggen. Een te klein zakmes is niet voor alle klussen geschikt, en een te groot zakmes draag niet prettig en kan soms dreigend overkomen.

  • Bladlengte van 3 tot 5 centimeter: Erg klein mesje. Leuk als brievenopener maar te klein voor het snijden van een appel en andere dagelijkse klusje.
  • Bladlengte van 5 tot 7 centimeter. Ideaal voor tijdens de lunch en de kleinere werkzaamheden.
  • Bladlengte 7 tot 8.5 centimeter. Een zakmes van gemiddeld formaat. Geschikt voor bijna alle klussen. Doorgaans groot genoeg.
  • Bladlengte 8.5 centimeter of groter. Echt voor de grote klussen. Wat minder fijn voor in de broekzak, kan dreigend overkomen op anderen.

Denk dus goed na over de lengte van je blad. Over het algemeen is een blad tussen de 7 en 8.5 centimeter ideaal voor de dagelijkse klussen. Het is dan niet te groot, niet te klein, het zakmes draagt nog prettig in de broekzak en is komt minder dreigend over.

De staalsoort

Als je eenmaal weet welke lengte het beste bij je past, denk dan eens na over de staalsoort. Het is aan te raden om altijd te kiezen voor een roestvast stalen blad. Voorbeelden zijn: 440 (a/b/c) staal, AUS8-A en 420 (C en HC). Dit zijn de meest gangbare roestvaste staalsoorten die zeer geschikt zijn voor incidenteel tot dagelijks gebruik bij niet al te zware klussen.Maak je intensief gebruik van je mes? Kies dan voor een iets hardere staalsoort zoals 154CM, S30V, D2 of andere staalsoorten. Je kunt hier alles lezen over verschillende staalsoorten.

De lock

Bijna alle zakmessen zijn voorzien van een vergrendeling die voorkomt dat het mes ongewenst kan inklappen. Een standaard mes voor dagelijks gebruik heeft meestal een liner lock. Dit is een vergrendeling die zit weggewerkt in het handvat. Deze lock voldoet prima voor normale klusjes. Maar deze lock kan voor linkshandigen soms wat lastig zijn. Een mes voor intensief gebruik en zwaardere klussen heeft vaak een back lock. Deze lock zit op de rug van het handvat en is sterker dan een liner lock. Ook voor linkshandigen is deze vergrendeling goed te bedienen.

Zo nu weet je een beetje waar je op kunt lekker bij het kopen van een zakmes. Uiteraard helpen wij je graag!

0481-354040